pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Wat is Hypnobirthing?

Wat is hypnobirthing

Is hypnobirthing wel wat voor mij/ons? Wat doen we precies in de cursus? Is het niet veels te zweverig?

Dit zijn een aantal vragen die ik regelmatig krijg. Ook vragen die ik zelf heb gehad toen ik zwanger was en bij Hypnobirthing terecht kwam. In mijn zoektocht naar de antwoorden werd ik alleen maar bevestigd in mijn gevoel: ja, dit gaan we doen!

Hypnose

De term Hypnobirthing zorgt vaak voor bedenkelijke gezichten en dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het 'hypno' gedeelte. Over hypnose bestaan er veel misvattingen. Velen denken dat je daarbij de controle over je wil afgeeft, je dingen doet die je nooit hebt gewild of die je je niet meer kunt herinneren. Gelukkig klopt dit allemaal niet. Hypnose is een staat van diepe ontspanning waarbij je uit je hoofd en in je lijf gaat. Je gedachtenstroom haalt je daardoor niet uit de flow waar je in zit. Vergelijk het met het lezen van een goed boek, het kijken van een mooie film of als je heerlijk aan het sporten bent.

Als het gaat om hypnose, of diepe ontspanning, tijdens de geboorte leer je dus 'in tune' te zijn met je lichaam, het geboorteproces en je kindje. Zonder dat je afgeleid wordt door angsten of (vervelende) gedachten. Het volgen van je lijf en overgave aan de kracht van de weëen die als golven over je heen komen is zo krachtig en kan een echte kick geven. Geboorte is nou eenmaal een krachtig iets, maar dit kan zo mooi ingezet worden. Die bevalkracht zorgt er juist voor dat je bekrachtigd wordt in jezelf en jullie samenwerking als gezin. En dat is zo'n mooie manier om jullie leven samen te starten.

We leven tegenwoordig in een tijd met veel zgn. 'control freaks'. Alles moet volgens ons plan gaan en op de manier zoals wij het het liefst willen. Het willen houden van alle controle bij de bevalling kan dan juist voor onnodige angst zorgen, want wat als alles anders loopt? Ook alle verhalen omtrent bevallen werken vaak niet heel positief door, omdat er vaak gefocust wordt op de pijn.

Angst/stress/onrust remmen de hormonen die je lichaam, je baby en ook jou helpen tijdens het geboorteproces. Ontspanning en vertrouwen zorgt juist voor het tegenovergestelde. De hormonen die zorgen voor goede weëen, binding met je kindje en een pijnstillend effect hebben kunnen dan juist heel goed hun werk doen.

In de cursus gaan we met veel verschillende dingen bezig. Zo krijgen jullie veel kennis over het geboorteproces; wat doet je lichaam? hoe werken de hormonen en hoe 'zet ik ze aan'? wat zijn mijn mogelijkheden en opties tijdens de geboorte? hoe zet ik mijn geboortevoorkeuren op papier? Hoe communiceer ik mijn wensen met mijn zorgverleners.

Daarnaast gaan we natuurlijk bezig met ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken. Ook zal ik jullie laten zien en voelen welke houdingen en lichaamsoefeningen er zijn om je baby ruimte te geven en je zwangerschap comfortabeler te laten zijn als dat nodig is. Ook besteed ik ook altijd aandacht aan binden met jullie kindje! en nog veel meer!!

En dit alles is een ontspannen setting waarin je leert samen te werken met elkaar en met jullie kindje.

Hypnobirthing is niet alleen 'zo natuurlijk mogelijk bevallen'. Het draait om autonomie van jullie als ouders. Weten wat je mogelijkheden zijn en zelf keuzes maken rondom de geboorte van jullie kindje. Hoe jullie dat doen, welke technieken jullie gebruiken, wat jullie voorkeuren zijn....dat is helemaal aan jullie.

Ik help jullie graag op weg! O ja....het is niet zweverig...wél praktisch ;-)