pijl
 1. Je bent nu hier:
 2. Home
 3. /
 4. Welke cursus?
 5. /
 6. Spinning Babies

Spinning Babies®

zwolle Certified-Parent-Educator-2

Veel mensen kijken mij een beetje raar aan als ik vertel over Spinning Babies®. Nee, het heeft niks te maken met fietsende baby's. Dat is tenminste het beeld wat bij velen als eerste op komt.

Wat is spinning babies dan eigenlijk? Op de site van Spinning Babies staat het volgende:

Spinning Babies is a paradigm, an approach. Spinning babies is how we are changing birth on earth.

Het is een benadering, een aanpak, waarin er op een heel andere manier naar geboorte wordt gekeken. Spinning Babies is ontwikkelt door de Amerikaanse verloskundige Gail Tully en ik ben heel blij dat het op mijn pad is gekomen. Na veel cursussen hypnobirthing te hebben gegeven en nadat ik veel verhalen heb teruggekregen heb ik kunnen concluderen dat een zo natuurlijk mogelijke aanpak, van geduld en ontspanning niet altijd een soepele geboorte als resultaat heeft. Ook de medische aanpak, die er vaak uit voortvloeit als een geboorte niet soepel verloopt, werkt niet altijd op de manier zoals het zou moeten of verwacht wordt. Gelukkig kunnen de technieken uit Spinning Babies echt uitkomst bieden!

Hoe werkt het?

Baby's moeten een bepaalde weg afleggen door het bekken tijdens de geboorte. Ze draaien (spinning...) daarbij door het bekken. De baarmoeder hangt aan banden/ligamenten in het bekken en wordt daarbij ook omgeven door (bekkenbodem)spieren. Door onze manier van leven in deze huidige eeuw en tijd (denk aan; veel zitten, benen over elkaar, tas altijd op één schouder, vaak leunen op één been etc.) zijn deze banden en spieren vaak niet zo soepel als ze zouden kunnen zijn. Dus dat je spieren en banden strakker zijn dan gewenst is. Dit alles kan ervoor zorgen dat je bekken en baarmoeder niet in balans zijn en door de strakke banden en spieren kan het zijn dat je baby minder ruimte heeft om goed te gaan liggen voor de geboorte begint of tijdens de geboorte minder ruimte hebben om zijn weg te vinden. Dit KAN zorgen voor:

 • Lichamelijke ongemakken tijdens de zwangerschap
 • Baby in stuit of andere minder-optimale liggingen
 • Baby heeft minder ruimte om goed in te dalen 
 • Geboorte die erg lang duurt (baby doet er langer over om de goede weg te vinden)
 • Geboorte met veel rugweëen 
 • Geboorte kan pijnlijker zijn
 • etc.

Veel van dit soort punten lossen zichzelf op met een dosis geduld en ontspanning, maar bij een aantal zullen er wellicht medische interventies worden ingezet. Deze interventies gaan van vliezen doorprikken, naar weëenopwekkers tot soms zelfs een keizersnede.

Is een pittige bevalling gewoon "pech" hebben? Is een baby die in stuit ligt koppig?? Of kunnen we fysiek kijken wat we kunnen doen om mama meer comfort te brengen en de baby meer ruimte te geven om in een optimale houding te komen voor en tijdens de geboorte?

Voor mij is het antwoord op de laatste vraag JA! Door de oefeningen vanuit Spinning Babies kun je tijdens de zwangerschap je lichaam al optimaal in balans brengen om je baby zoveel mogelijk ruimte te geven en jezelf meer comfort te geven. De oefeningen kun je daarnaast ook inzetten tijdens de geboorte zelf. Juist dan is het fijn om ook te weten wat je voor fysieke alternatieven hebt, voordat er medische interventies ingezet worden. Op de site kun je veel succesverhalen lezen, dus het is het proberen meer dan waard. Ik heb het met eigen ogen bij cursisten kunnen zien, je snapt mijn enthousiasme dus wel ;-)

Is deze aanpak een garantie voor een makkelijke geboorte? Nee, dat niet, maar je kunt wel je kansen vergroten en daarnaast jezelf meer inzicht en vertrouwen in je lichaam geven.

Het motto van Spinning Babies is:

Balance before force

Eerst de balans in het lichaam herstellen dus. Daarmee geef je de baby meer kans om op een soepelere manier geboren te worden. Medische interventies zijn er als eerste om je baby geboren te laten worden en daar wordt soms juist de baby naar beneden 'geforceerd'. Door de balans in het lichaam te herstellen en dat wil zeggen door oefeningen de spieren en banden soepeler te maken, creëer je mogelijk meer ruimte voor je kleintje. Spinning Babies kijkt ook niet naar centimeters ontsluiting, dit zegt namelijk heel weinig. Wat wel veel zegt is de plek waar je baby in het bekken is; hoog, midden of laag. Door dit te weten kun je heel specifiek daar ruimte maken waar (en als) het nodig is.

zwolle Spinning-Babies-logo-red-transparent

In de cursus van Spinning Babies ga je leren hoe dit alles werkt en hoe je dit, samen met je partner, in de praktijk brengt. Je krijgt er cursusmateriaal bij en natuurlijk sta ik je graag met raad en daad bij na de cursus!

Vanaf eind 2020 zal de Spinning Babies training een vast onderdeel zijn van de volledige zwangerschapscursus van Peaceful Birth.