pijl

Christen zijn en HypnoBirthing...kan dat samen gaan?

In de afgelopen maanden dat ik nu werkzaam ben als cursusleidster van HypnoBirthing heb ik bovenstaande vraag al meerdere malen gehoord. Als christen en ook als voorstander van de HypnoBirthing methode is mijn antwoord altijd: JA!

Ik wil hier graag een blog aan wijden, omdat er veel misverstanden zijn rondom HypnoBirthing. Onlangs las ik een blog die helemaal over dit onderwerp ging. Hier heb ik stukken van vertaald en gebruikt voor deze blog, aangevuld met eigen ervaring en kennis. Onderaan kun je een link naar het originele artikel vinden alsmede andere bronnen die ik heb gebruikt.

zwolle I am a child of God

HypnoBirthing is ontstaan vanuit de overtuiging dat elke moeder uit liefde voor haar kindje en zichzelf het vertrouwen en de kracht en energie kan vinden om vol positiviteit en op een prettige manier haar baby te baren.
Er heerst nog steeds veel angst en onzekerheid als het gaat om bevallen. Dit is uiteraard begrijpelijk, maar wetenschap heeft aangetoond dat spanning tijdens de zwangerschap direct voelbaar is door je kindje en ook dat spanning tijdens de bevalling de natuurlijke werking van je lichaam tegenwerkt.

 

  1. Ze blokkeren de pijnstillende ‘feel-good’ hormonen die in grote getale loskomen als je ontspant tijdens de geboorte.
  2. Spanning in je hoofd zet zich door in je lijf. De spieren (baarmoederspieren en bekkenbodem) die ontspannen moeten zijn tijdens de geboorte gaan zich juist aanspannen waardoor er onnodig veel pijn kan ontstaan. Het openen van de baarmoedermond gaat moeizamer en duurt langer.
  3. ​Angst zorgt ervoor dat je lichaam in de “fight-flight-freeze” modus komt. Het bloed wordt juist naar de plekken gestuurd in je lichaam die je helpen om je te verdedigen….en dat is niet je baarmoeder.

 

Dit alles zorgt er dus voor dat je lichaam lang niet zo goed haar werk kan doen zoals het door de natuur….of zoals ik het vaak zeg….door God bedoeld is.

Het loslaten van de angst, spanning en onzekerheid is dus dé manier voor een prettige geboorte. HypnoBirthing helpt je angsten en onzekerheden los te laten en ruimte te maken voor de instinctieve gevoelens van liefde voor je kindje en je lichaam.
Was Jezus boodschap niet ook dat we alles moeten doen vanuit liefde?

​Een belangrijke vraag die ik vaak hoor; Hypnose mag toch niet als christen?

Hypnose

​Een belangrijke vraag die ik vaak hoor; Hypnose mag toch niet als christen?
Er zijn ook veel misverstanden over wat hypnose is en wat het met je doet. Er wordt vaak verwacht dat je je eigen wil aan iemand anders onderwerpt en dat je niet in staat bent om zelf keuzes te maken in een staat van hypnose. Ook wordt er gedacht dat je je niets meer kunt herinneren na een hypnosessie of dat je je onderbewuste open zet voor spiritueel kwaad. Maar nee….dat is dus niet wat er gebeurd.Wat is hypnose dan eigenlijk? Hypnose is een staat waarin je het onderbewuste kunt bereiken om positieve verandering te brengen.


Ons denken is als een ijsberg. Het puntje boven het water is je alledaagse bewustzijn waarin je in het hier en nu keuzes maakt. Er zit ook nog een heleboel onder het wateroppervlak; je onderbewustzijn. Alles wat je hebt meegemaakt (en dat gaat al heel vroeg terug zoals ervaringen die je hebt opgepikt toen je nog in je moeders buik zat) zorgt voor een soort blauwdruk in je onderbewuste die er weer voor zorgt dat je er in je alledaagse bewustzijn soms allerlei gevoelens boven komen als je een zelfde soort ervaring meemaakt. Denk bijvoorbeeld aan trauma’s. Deze kun je aanpakken, maar daarvoor moet er verandering plaatsvinden in je onderbewustzijn.


Het idee van het openzetten van je onderbewuste vinden mensen vaak een eng idee, maar het is iets wat je dagelijks doet als je in slaap valt of net wakker wordt. Als je diep verzonken bent in een boek of film. Of als je in de auto zit en met je gedachten op een andere plek bent en je je niet herinnert hoe je de laatste 5 minuten hebt gereden….op de automatische piloot.
Ook als christen zul je regelmatig in die staat komen. Bijvoorbeeld als je bid of een lied zingt en in aanbidding bent.


Het bijzondere is dat het meetbaar is. Als je iemand aansluit op een EEG machine en je kijkt naar de hersenactiviteit van iemand die wakker en bewust is dan zijn de hersengolven heel snel. Als je aan het dagdromen bent, in slaap valt of een boek leest etc (in hypnose bent) gaan deze hersengolven een stuk langzamer. Dr Andrew B. Newberg een Amerikaanse neurowetenschapper (iemand die veel weet over hersenen) heeft onderzocht wat de hersengolven deden tijdens het bidden. Hier gebeurde hetzelfde. De hersengolven vertraagden en andere delen van het brein werden actief.
Hier kun je meer lezen over zijn onderzoeken:
http://www.andrewnewberg.com/research/Op het moment dat je in die staat bent waarin je hersengolven trager zijn en je onderbewuste beter te bereiken is kun je door onder andere visualisaties en affirmaties een positieve verandering  aanbrengen, waardoor vervelende beelden en gevoelens verdwijnen en daar andere, mooiere en positievere beelden voor in de plaats komen. Dit beïnvloedt dan ook weer op een goede manier je alledaagse bewustzijn.

Dit is dan ook precies waar het in Hypnobirthing over gaat! Daar leer je om in de ontspannen focus te komen. Je visualiseert en je affirmeert met positieve zinnen en beelden over je mooie kindje en een ontspannen bevalling.
Met liefde uitkijken naar het mooie moment dat je gegeven wordt.
Het ontspannen en rustig worden tijdens de zwangerschap heeft ook nog eens een ontzettend goed en kalmerend effect op jezelf en al helemaal op het baby’tje wat binnenin je groeit en voelt wat mama voelt.


Genesis

Dan is er nog die tekst in Genesis. Je weet wel, die tekst waarin staat dat vrouwen “in smart hun kinderen zullen baren”. Hoe dat precies zit…daar kan ik nog wel een heel blog aan wijden. Laat het me maar weten als je daar geïnteresseerd in bent 😉


Hoe ik het altijd in het kort uitleg is dat ik er van overtuigd ben dat God ons lichaam niet ‘kapot’ heeft geschapen. In het paradijs was alles in harmonie en door de zondeval is daar iets kapot gegaan. Niet in ons lijf, maar wel in ons hoofd. We kennen nu angst en we kennen onzekerheid, we kennen de diepste pijn als je lichaam en geest niet in harmonie werken met elkaar. En ja, er gebeuren nu ook dingen waar we de hand niet in hebben. Soms zelf op zo’n intense manier dat we trauma’s kunnen ontwikkelen waardoor er nieuwe angsten in ons denken sluipen.
En nee, van sommige dingen die gebeuren kan ik het hoe en waarom niet begrijpen en uitleggen.
Toen er tijdens de zwangerschap van onze tweeling TTS (complicatie) ontstond, dankte ik God dat er ziekenhuizen waren die de kennis hadden om ons te helpen. Anders waren onze twee mooie meiden er nu misschien niet meer geweest.


Waar ligt je focus?

Toch heb je in alles wat je meemaakt een keus hoe je de toekomst in gaat. Vol angst of vol vertrouwen.
Bij Hypnobirthing helpen we je om je focus op het goede te leggen en vol vertrouwen je bevalling en ouderschap tegemoet te ziet. Ik zie niet in hoe dat verkeerd kan zijn.
Jezus zelf leert ons ook door de bijbel heen te focussen op het goede:

Filipenzen 4:8
Ten slotte, broeders en zusters. Schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eerlijk is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.

God heeft ons prachtig gemaakt en we mogen erop vertrouwen dat ook ons door Hem geschapen lichaam in staat is om op een mooie manier onze kinderen geboren te laten worden. God zegt zelf dat wij zoveel waard zijn!

Jesaja 43:4
Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol en ik houd zoveel van je dat ik de mensheid geef in ruil voor jou. Ja alle volken om jou te behouden

God daagt ons ook uit om onze geest voorgoed te veranderen:

Romeinen 12:2
U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw geest te vernieuwen, om zo te ontdekken van God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.

Efeziers 4:23
Dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden.

 

Dit geldt natuurlijk voor verschillende gebieden in ons leven maar is ook zeker van toepassing als we kijken naar hoe we onszelf, ons lichaam en daarbij ook onze kinderen behandelen tijdens zo’n bijzondere gebeurtenis als zwangerschap en bevalling.

 

Affirmaties in de bijbel

Ik moedig christelijke cursisten ook aan om bijbelteksten te gebruiken als affirmaties tijdens hun zwangerschap! Affirmaties zijn zinnen die je kracht geven. Positieve woorden die bevestigen hoe je je wilt voelen.
Affirmaties bevestigen wie je wilt zijn. De kracht van herhaling zorgt ervoor dat die wens werkelijkheid wordt. Voorbeelden van op bijbelteksten gebaseerde affirmaties bij zwangerschap en geboorte zijn bijvoorbeeld:

 

Filipenzen 4:13
“Ik kan alles door Hem die mij kracht geeft”

Psalm 139: 14
“Ik ben wonderbaarlijk gemaakt, ik weet het tot in het diepst van mijn ziel”

2 Timoteus 1: 7
“God heeft mij niet een geest van angst gegeven, maar een geest van kracht en liefde.”

 

En zo zijn er nog veel meer mooie bijbelteksten die kracht en vertrouwen geven. Er staan zoveel prachtige, wijze en inspirerende teksten in de bijbel!

Ik kan me goed voorstellen dat jullie na het lezen van dit blog in de veronderstelling zijn dat ik een optimistisch, positief en diepgelovig, nooit twijfelend, mens ben. Is dat zo? Om eerlijk te zijn..

nee….

wat ik hierboven allemaal heb geschreven is voor mij ook nog een dagelijkse oefening om toe te passen, maar ik heb door de jaren heen echt gemerkt hoeveel ontspanning en een positieve focus kan doen door je hele leven heen. Daardoor ben ik alleen nog maar meer overtuigd geraakt van Gods helende kracht!

Dit alles gezegd hebbende geloof ik dan ook dat hypnobirthing en christen zijn elkaar juist heel mooi aanvullen! Voel je vrij om te reageren met opmerkingen of vragen.

Lieve en gezegende groeten,
Nienke

Bronnen:

Web:   

  • http://www.birthbliss.ca/index.php/2012/10/19/christanity-and-hypnobirthing-all-they-do-go-together/

Boek:   

  • Bijbel
  • Natural childbirth and the christian familiy – Helen Wessel
  • De kracht van positief denken – Norman Vincent Peale

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 1Debora
Wat een fantastische blog. Ik weet niet of ik overal helemaal achter kan staan maar vooral de positieve bijbelteksten bemoedigen mij om dit hardop over mijn bevalling uit te spreken.
God is erbij, hij heeft mij geschapen om kinderen te baren. De bevalling ligt in zijn hand. Amen
02-04-20 | 23:04
Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf elf in cijfers: